Στη «σκιά» του βουνού των θεών, το Λιτόχωρο αποτελεί σύνθεση φυσικών και παραδοσιακών χρωμάτων, λίγα χιλιόμετρα από τις ακτές της Πιερίας.

Διάσημο για την τοποθεσία του στους πρόποδες του Ολύμπου. Με τον εντυπωσιακό ορεινό όγκο να δεσπόζει πάνω από τα σπίτια του το Λιτόχωρο είναι μια κωμόπολη στο νότιο μέρος του Νομού Πιερίας. Βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. από την Κατερίνη.

Το κέντρο του Λιτόχωρου είναι η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Στην είσοδό του βρίσκεται το δημοτικό πάρκο Κατούνια, στα δεξιά του κεντρικού δρόμου, με τα χιονισμένα τα πεύκα το χειμώνα να κάνουν το τοπίο μαγευτικό.

Στο Λιτόχωρο θα δείτε παλιά πέτρινα σπίτια και «καπετανόσπιτα» που μαρτυρούν το παρελθόν των κατοίκων με τη θάλασσα. Επίσης θα δείτε τα στενά σοκάκια στον παλιό παραδοσιακό οικισμό, αιωνόβια πλατάνια και πολλές μικρές πλατείες.

Στο υψηλότερο σημείο του Λιτόχωρου, βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής με τη βρύση και το πανέμορφο άλσος των Αγίων Αποστόλων. Στην κορυφή ενός λόφου, το ξωκλήσι του προφήτη Ηλία. Η θέα είναι πανοραμική ως τον κάμπο της Πιερίας, αλλά και μέχρι το κάστρο του Πλαταμώνα.

Τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Λιτόχωρου, βρίσκεται το εντυπωσιακό ελατόδασος του Αϊ Γιάννη. Σε ένα ξέφωτο του δάσους θα δείτε την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε την περιοχή Μύλοι με τους παλιούς νερόμυλους, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά.

Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε για να διασχίσετε το περίφημο φαράγγι του Ενιπέα. Είναι μία από τις ωραιότερες φυσικές περιοχές στην Ελλάδα. Το φαράγγι, μήκους 10 χιλιομέτρων, αρχίζει από τη θέση Πριόνια στα 1.100 μέτρα. Εκεί βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού ο οποίος περνάει βόρεια από το Λιτόχωρο και καταλήγει στη θάλασσα.

Τα νερά του Ενιπέα, κατεβαίνοντας από τον Όλυμπο, σχηματίζουν μικρές λίμνες και χάνονται ξαφνικά σε υπόγειες καταβόθρες. Μετά από αρκετή πεζοπορία θα συναντήσετε το παλιό ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου καθώς και το Άγιο Σπήλαιο, όπου μόνασε ο Άγιος.