Μοναστήρια της Πιερίας

Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ

Στους πρόποδες του Ολύμπου, στην θέση «Παναγία» βρίσκεται κτισμένο το γυναικείο μοναστήρι του μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Είναι στα σύνορα των υπωρειών του Ολύμπου και των Πιερίων, κοντά στο χωριό Κονταριώτισσα της Κατερίνης. Μάλιστα είναι το μοναδικό προσκύνημα του Αγίου στον ελλαδικό χώρο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ιεράς Μονής, ήταν θέλημα Θεού, «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά, με έναν άλλον «οικιστή της ερήμου», τον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο.

Η Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, ιδρύθηκε το έτος 1983, σαν Ιδιωτικό Ησυχαστήριο. Από το 1985 ανήκει επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και Κατερίνης. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα της μονής κτίσθηκε και συνεχώς ανακαινίζεται, σε ιδιόκτητα χωράφια, που αγόρασαν οι μοναχές.

 

Αγία Τριάδα Βροντούς

H Αγία Τριάδα βρίσκεται στο δρόμο προς την Αγία Κόρη, σε απόσταση περίπου 4 χλμ. από τη Βροντού και σε υψόμετρο 500μ. Κτισμένη πάνω στο βράχο, σε μια απότομη πλαγιά, η Μονή της Αγίας Τριάδας χτίστηκε το 14ο αιώνα. Σήμερα είναι ένα ξωκλήσι, που συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την θέα προς τις απότομες βουνοκορφές του Ολύμπου